Att festa mitt i backen är en trend som många skidorter har hakat på sedan några år tillbaka.

After ski har blivit ett måste under skidresan och vissa orter gör allt de kan på den musikaliska fronten. Utomhuskonserter, DJ-spelningar och andra evenemang blir allt vanligare i Alperna.

Här är fem orter där man vet hur en fest ska ordnas och där underhållningsprogrammet slår alla rekord.

Les 2 Alpes: Fest året om!

Oavsett om det är vinter eller sommar drar Les 2 Alpes till sig ett ungt och entusiastiskt klientel som älskar sport och skidåkning, men också att festa!

Här finns många utländska turister, snowboardåkare och mängder av freestylare – Les 2 Alpes vet hur man attraherar de unga. Efter en ordentlig session i snowparken på 2 600 meters höjd kan du samlas med vännerna för att ha trevligt på Pano Bar precis mittemot.

”Framåt sena eftermiddagen glöder dansgolvet under bar himmel tack vare DJ och livemusik”

Vid foten av backen finns också Umbrella Bar, som har ett stort parasoll under vilket du kan dansa ända tills det är dags att äta middag.

För att avsluta kvällen är Avalanche, ett välkänt ställe för stammisar, ett måste för alla som gillar att klubba.

Sedan två år tillbaka anordnar Les 2 Alpes också festivalen BROX.

”En riktig klubbupplevelse på hög höjd”

I år äger denna festival för elektronisk musik rum den 14 och 15 april:

 • DJ Robby & Stupid Flash
 • Jeremy Underground
 • BreakBot 
 • och en mängd andra hemliga artister.

Val Thorens: Galet drag på Folie Douce

Val Thorens är utan tvekan en av Frankrikes hetaste skidorter för tillfället, inte minst när det gäller utelivet!

Här har musik i backen funnits länge – det har redan gått tio år sedan Chalets de Thorens för första gången anordnade en musikfestival lagom till säsongsavslutningen.

På senvintern är Festi Val Tho’ ett måste. I år anordnas denna elektrofestival den 27 till 29 mars och många stora, internationella artister har redan bekräftat att de kommer.

Och så finns ju Folie Douce, som redan firar åtta år i Val Thorens och som slår alla konkurrenter – här är det musik i pisten varje dag hela vintern. Nere i byn händer det också saker. Här finns bland annat Malaysia, en av Val Thorens klassiska klubbar som ligger precis där backarna strålar samman.

Festa i Val Thorens:

Val Thorens är Europas högst belägna skidort med garanterad snö från november till långt inpå vårkanten. Det finns alltså fortfarande tid att uppleva både skidåkning och fest: Folie Douce, Festi Val Tho’ med flera är bara början. Välj din vecka.

Tignes: ny arena för festivalen Francofolies

Det goda rykte som Tignes uteliv har bygger på ortens gigantiska utomhuskonsert som hålls varje nyårsafton. Det har också lett till att skidorten profilerat sig som ett bra festställe och numera anordnar en riktig festival: Live in Tignes i samarbete med Francofolies, en klassisk musikfestival som annars hålls på Atlantkusten varje sommar.

Från 17 till 19 april bjuds det på gratiskonserter både i byn och i backarna med bland annat:

 • L.E.J
 • Shaka Ponk
 • Bigflo & Oli
 • Catherine Ringer
 • Juliette Armanet
 • Naâman
 • Hollie Cook
 • Part Time Friends
 • Lorenzo
 • Wanpas
 • Gauvain Sers

 

 

 

 

 

”En galen stämning i tre hela dagar!”

Skön feststämning garanteras, framför allt som även ett antal internationella artister står på programmet. Även utöver dessa konsertevenemang är Tignes en ungdomlig och kosmopolitisk skidort där de vet hur man festar!

Tack vare den snabba förbindelsen kan du på eftermiddagen glida över till Val d’Isères Folie Douce innan kvällen avslutas på någon av Tignes många barer och uteställen.

Festa i Tignes

Val d’Isère: Här föddes konceptet after ski

Även om Val d’Isère inte har samma rykte som festställe som Tignes, är det trots allt en extremt livlig station – både dag och natt.

Här har skidåkare dansat på Folie Douce sedan 1969, långt innan baren dök upp på andra skidorter.  På grund av sitt rykte är Folie Douce självklart ett måste om du vill gå på after ski i Val d’Isère.

Sedan några år tillbaka finns dock även en annan bar som drar till sig festsugna åkare framåt eftermiddagen: Cocorico. Cocorico har ett perfekt läge precis bredvid pisten och satsar på en annan musikstil än Folie Douce – mindre elektro, mer mainstream, och med livemusik, konserter och DJ-spelningar alla dagar i veckan.

”Cocorico är det nya innestället för after ski”

I Val d’Isère finns också ett antal livliga pubar och utelivet pågår hela säsongen. Men framåt våren blir det musik hela dagen lång tack vare evenemanget ”Printemps du ski” (Skidåkningens vår): restaurangerna uppe på berget erbjuder konserter och livemusik varje eftermiddag, innan barerna nere i byn tar över på kvällen.

Det är ett mycket trevligt och festligt evenemang som firar vårens ankomst.

Upplev Val d’Isère

Avoriaz: en rock n’roll-skidort!

Detta är en ovanlig skidort, där gatorna utgörs av skidbackar och bilar är förbjudna. I Avoriaz kan du uppleva något verkligt annorlunda. Ortens berömda snowpark drar till sig unga skidåkare från hela Europa.

Här anordnas också ett antal olika musikevenemang under vintern. Ett av dem är festivalen Rock The Pistes (18 till 24 mars) som äger rum i det angränsande skidområdet Portes du Soleil.

Samtidigt organiserar Avoriaz en egen festival med elektronisk musik: SnowBoxx.

När det är dags för after ski kan du uppleva originella evenemang och gratiskonserter – bland annat kommer följande artister att få hela byn att dansa:

 • Basement Jaxx
 • Hannah Wants
 • Wilkinson

För att avsluta säsongen bjuder Avoriaz på ett stort freestyle-event, PipeGround, som äger rum 7 till 14 april och som avslutas med en konsert med hemliga artister.

 

Om författaren: Lucy Paltz

Jag är journalist, snowboardåkare och mountainbikecyklist. Jag njuter av att skriva om bergsmiljöer och tack vare ett starkt intresse för kvinnliga skid- och snowboardåkare ligger det mig varmt om hjärtat att föra fram dessa i rampljuset. Jag har alltid varit nyfiken och tycker mycket om nya känslor och upplevelser.