Om du redan har varit i Alperna med UCPA, vet du vilka vi pratar om. Och även annars har du kanske skymtat dem i backen i full fart med att ge råd och övningar åt sina grupper.

Men har du någon gång funderat på vad våra moniteurer faktiskt gör när de inte befinner sig i pisten med dig och din grupp? Nu behöver du inte undra längre – vi har frågat dem!

Skidläraren förbereder sina lektioner

UCPA:s skidlärare kommer inte till jobbet utan att ha förberett sig. De tänker igenom varje lektion i förväg. Och det
kan ta tid, eftersom målet är att hitta perfekt balans mellan teknikträning och andra skojiga övningar.

Moniteurerna för också vidare sina kunskaper till UCPA:s ”élèves moniteurs”, det vill säga skidlärarelever som ännu inte är helt färdiga med sin examen och fortfarande befinner sig under utbildning.

Alla élèves moniteurs har en egen handledare – antingen en mer erfaren skidlärare eller centrets skidskolechef – som följer elevens utveckling och hjälper till med utvärdering och planering av lektionerna.

Utexaminerade och mer erfarna moniteurer utbildar nya generationer skidlärare

Varje lektion förbereds alltså på papper i förväg, men anpassas också varje dag efter deltagarnas nivå, svaga punkter och personlighet.

Vissa personer är till exempel rädda när det går för fort, andra när det är för brant.

”Varje kväll utvärderar skidlärarna dagen, för att på så sätt förbättra morgondagens lektioner ”

För att hålla pedagogiken på topp genomgår moniteurerna regelbundet både praktiska och teoretiska utbildningar och kurser.

Skidläraren har stenkoll på säkerheten, vädret och pisternas skick

En annan del av skidlärarens arbete sker ibland rakt framför ögonen på gruppdeltagarna, men utan att det märks.

En av UCPA:s skidlärare, Emilie, anländer till exempel varje morgon klockan 8.30 till moniteurernas personalrum för att diskutera snöförhållandena med kollegorna. Det hjälper henne att hitta de bästa åken för gruppens deltagare.

”Emilie anpassar sig efter vinden som har blåst hårt under natten.”

På väg upp i liften pratar hon med pistörerna och andra som arbetar på berget, för att höra hur stabilt snötäcket är.

Skidlärarna lägger alltså mycket tid på att samla information om vädret, pisternas skick och snöförhållandena för de offpiståk som de vill genomföra.

De kollar väderleksrapporten flera gånger om dagen och diskuterar framför allt oavbrutet med varandra och med pistörerna för att alltid känna till hur snön är och om det finns några riskfyllda områden.

Skidlärarna slutar aldrig att öva

Säkerheten är prioritet nummer ett. Du och din grupp får alltid sovmorgon på onsdag förmiddag, av den anledningen att moniteurerna då övar själva för att alltid vara på topp både tekniskt och pedagogiskt, oavsett om det är på skidor eller snowboard.

I Les Arcs, exempelvis, övar de också lavinsäkerhet varje onsdag kväll efter skidåkningen, för att alltid ha färska kunskaper och snabba reflexer.

Upptäck vackra Les Arcs med UCPA Resor

Välkommen till ett av Frankrikes bästa skidområden, med mer än 200 km pistade nedfarter i alla valörer.
MER INFO

 

Skidläraren arbetar i skidboden och håller din utrustning i trim

UCPA:s skidlärare arbetar också som skidtekniker. Varje vecka tar de hand om de hundratals skidor och snowboards som gästerna lämnar tillbaka när de åker hem. 

Kontroll, reparation, slipning och vallning – ett jättejobb som måste göras på en enda dag.

Lördagar på UCPA är alltså inget för latmaskar! Och när de nya gästerna anländer, på lördag kväll eller söndag morgon, kan de hämta ny och fräsch utrustning som precis har underhållits.

Skidläraren lever säsongsliv tillsammans med de andra

När de inte arbetar ser du dem ofta i backen eller på väg för att utmana varandra.

Vem klarar en knepig passage på minst antal svängar? Vem gör det snyggaste tricket i snowparken? Vem har tid att ta ett snabbt åk medan gästerna har lunchrast?

Glöm inte att moniteurerna lever säsongsliv fem till sex månader om året helt enkelt för att de älskar skid- och snowboardåkning!

”De söker en verklig social gemenskap som bygger på allt det som en skidort har att erbjuda. ”