Ta det lugnt, vi hjälper dig!

Det är viktigt av många skäl att korrekt bedöma sin nivå. För sin egen och andras säkerhet i pisten, för att välja rätt utrustning och för att välja rätt aktivitet. Därför behöver man också fundera över sin egen nivå inför varje säsong man åker, ofta har man blivit bättre sen senast.

Men eftersom det kan vara svårt att själv bedöma sin förmåga så vill vi gärna ge några hjälpsamma tips för hur du placerar dig i rätt grupp hos UCPA.

Vilka är kriterierna för de olika nivåerna?

På UCPA så skiljer vi på 5 olika nivåer inom skidor, från nybörjare till expert.

Varför har vi då så många olika grader? Det har vi för att så mycket som möjligt kunna finjustera varje grupps program utefter deltagarnas kunskap och skapa en så bra upplevelse som möjligt för alla. Här har vi listat några specifika kunskaper som krävs för varje nivå och frågor att ställa dig själv för att bedöma din nivå.

Débutant/Nybörjare – För dig som aldrig åkt skidor förut

Du har aldrig stått på ett par skidor förut.
För dig är det viktigaste att lära sig och utvecklas, och det gäller allt från vilken utrustning du behöver till dina första svängar i skidbacken. 
Men ta det lugnt, efter en vecka i UCPAs nybörjargrupp kommer du kunna ta dig ned för alla blåa pister och börja göra carvingsvängar på enkla underlag.

Perfectionnement – För dig som klarar blå pister

Du har gjort någon skidvecka och du är självständig i blå pister. Brantare backar och puckelpister är du dock ännu inte helt vän med och du gör snygga carvingsvängar i backen endast när du känner dig helt säker. Fortsätt att kämpa så lovar vi att du snart kommer att glida ner för röda backar lika självsäkert som de blå!

Maitrise – För dig som gör carvingsvängar

Äntligen!
Efter några veckors träning och mycket ansträngning har du behärskat carvingsvängen. Du är mer avslappnad på skidorna och du börjar känna dig självsäker i de röda backarna. 
Puckelpisten däremot bjuder dig fortfarande motstånd. Det är vad du behöver lära dig att behärska för att komma till nästa nivå.

Confirmé – För dig som klarar puckelpisten

Du börjar verkligen tackla puckelpisten och nu klarar du att ta dig ner för svarta pister med pucklar. Att du känner dig så självsäker nu är såklart tack vare att du behärskar snäva svängar. Dessutom börjar du tycka att det är riktigt kul att åka även utanför pisten. För att ta upp din åkning ännu ett steg behöver du öva på din teknik i alla typer av snö.

Expert – För dig som känner dig bekväm överallt

Du har uppnått skidåkningens heliga graal, du är helt bekväm och självständig i alla sorters terränger. Oavsett om det är hårt och isigt eller 30 cm puder så bemästrar du både skidor och hastighet. Bättre än såhär blir det inte!

Fortfarande osäker på din nivå? 

Förhoppningsvis har du fått lite ny kunskap i den här texten. Men kanske undrar du fortfarande om du är nivå maitrise eller confirmé? Vi har det ultimata testen, men som måste göras i praktiken. Endast för de som inte är totala nybörjare såklart. Såvida du inte vill rulla ner för backen!

Det första steget är att hitta en röd backe med pucklar (riktiga pucklar, inget fusk!). Det andra steget är att åka ned för backen och att försöka behärska både svängar och hastighet. Efteråt går du igenom det du just gjort.

Här finns det tre olika möjligheter:

  • Pucklarna är fortfarande är stort problem för dig, men du lyckas ta dig ned. Du har nivå maitrise.
  • Du lyckas göra flera snäva svängar på raken, men du behöver ta en paus då och då och du känner inte att du alltid har full kontroll över skidorna. Du har nivå confirmé.
  • Du åker ned utan problem och lägger snäv sväng efter snäv sväng utan att sluta. Du märkte knappt att det var några pucklar i pisten. Du har nivå expert.

Utvecklas som skidåkare: alla har sin rytm och sin väg.

En sista sak att vara medveten om när man bedömer sin nivå: hur mycket tid du spenderat i backarna avgör inte alltid din nivå.

Det vill säga, det är ingen garanti att du går vidare till nästa nivå efter en vecka i skidbacken. Vissa gör det, men långt ifrån alla. Alla har ett eget sätt att lära och behöver ta sin egen tid och ibland kan det kännas svårt att se framsteg när man bara åker en vecka per år. Särskilt med tanke på att vissa steg är svåra att klara.

Det viktigaste med varje skidresa är att ha roligt och njuta av upplevelsen!