I skrivandets stund så har den första snön fallit över de franska alperna. Redan den 17 november har man smygpremiär ibland annat Chamonix och Val Thorens. Skidsäsongen är snart här! Men vad ska man tänka på innan man ger sig iväg på sin alpresa?
— Vi har ofta en bild av hur träning ska se ut. Men det finns så mycket enkla grejer man kan göra som skapar lust och glädje åt träningen. Och lite förberedelser innan semestern gör det roligare både i backen och på after-skin, säger Johan Bruce, med 17 års erfarenhet av personlig träning.
Skidsäsongen väntar runt hörnet. För vissa innebär det veckor av förberedelser. För andra är det den där sköna och härliga alpresan som är bokad, och väntar om ett par veckor, mitt i all vardagsstress. UCPA har pratat med Johan Bruce, som har 17 års erfarenhet av personlig träning med bland annat skidåkare, ishockeyspelare och motionärer, som berättar om vad man ska tänka på innan man tar sig ut i alperna och hur man gör träningen till något roligt som enkelt blir en del av vardagen.
”Hitta närliggande utmaningar”
Det viktigaste innan man ger sig iväg på sin skidresa är att man vänjer sin kropp vid att hålla igång. Under en skidvecka rör vi oss oftast mycket mer jämfört med vad vi gör under en arbetsvecka. Bara den ökade aktiviteten i sig kan bli en belastning för kroppen. Men med små justeringar kan man förbereda sig för detta. Och förberedande träning behöver inte innebära fem timmar på gymmet varje vecka.
— I dagens samhälle rör vi på oss mindre än någonsin. Om vi tänker efter så har vi idag hjälpmedel till i stort sett allt. Tänk bara på alla enheter vi har fjärrkontroller till.. Men det finns småsaker vi kan göra för att öka vår aktivitet i vardagen, det krävs bara lite planering.
Det klassiska knepet att stå upp och arbeta på kontoret eller ta trapporna istället för hissen kan vi komplettera med ytterligare vardagsmotion.
— Ett annat tips jag brukar ge är att man ställer bilen ett par parkeringar bort eller hoppar av någon hållplats tidigare och promenerar sista biten till sin arbetsplats. Gör man detta under en vecka kan man få ihop en ganska lång sträcka. Det viktigaste är att man gör någonting och att man accepterar sin nivå. Mycket ligger i att hitta närliggande utmaningar och att sätta upp ett mål, då blir det mycket enklare!
”Rörligheten är viktigast”
Ett vanligt misstag många gör när man börjar träna är att man tränar alldeles för enformigt vilket leder till att man glömmer helheten med både kropp och aktivitetsform. Detta gör dels att man riskerar att få skador men även att man tröttnar snabbt på sin träning.
— Man kan dela in träningen i tre delar: Styrka, kondition och rörlighet. Den sista delen är den viktigaste! Många glömmer att träna rörlighet trots att det är just det som avgör utfallet i all träning. Är du orörlig i höfterna vid exempelvis löpning så belastar du kroppen fel vilket påverkar utförandet. Vi måste bli bättre på att träna rörlighet och acceptera det som ett träningsmoment.
För att behålla motivationen till sin träning kan det vara nyttigt att variera sig.
— Hur många äter samma maträtt varje lunch och middag? Vi människor mår bra av variation och det är nyttigt att man varierar sig i sin träning och aktiviteter och inte fastnar i samma träningsform och program. Variation i träningen är både bra för kroppen men också bra för att hålla uppe motivationen och glädjen till träningen, avslutar Johan Bruce.
UPPTÄCK FRANSKA ALPERNA MED UCPA!
Med UCPA utvecklar du din skidåkning och träffar nya vänner från hela världen. Sök bland 11 resmål och över 50 aktiviteter!