Vill du ha världen som arbetsplats och chansen att se olika platser redan under din studietid? Flera studenter drömmer om att få resa till olika platser i världen, men många gånger är det pengarna som sätter käppar i hjulet. Det finns olika svar som knäcker denna svåra nöt, som till exempel att hitta ett extrajobb på StudentJob.se. Du kan också passa på att tjäna pengar medan du är iväg på äventyr och träffar människor från världens olika hörn. “Hur?!” undrar du kanske nu. Svaret stavas reseledare!

Reseledare? Som reseledare ansvarar du för att dina gäster får den information de behöver för att klara sig fint under resan samt att du kommer från plats a till b så smidigt som möjligt. Du är helt enkelt spindeln i nätet och det är du som ser till att alla gäster är nöjda och glada. Därför är det ett plus för dig om du har en generell positiv attityd, är lösningsorienterad och självklart är intresserad av orten du åker till och aktiviteterna där. Som grädde på moset är även språkkunskaper något som uppskattas hos reseledare – vill du till exempel till de franska alperna och jobba som reseledare är det extra bra om du kan fler språk och framförallt franska!

Reportage photo à l’UCPA de Tignes

Kombination: student och reseledare Som student är det ibland skönt att komma ifrån vardagslunket. När du arbetar som reseledare är du vanligen inte nära din skola under din jobbperiod, vilket kan bli problematiskt när det är dags för obligatoriska moment. Men det finns lösningar på detta problem!

– Plugga på distans: Hör med din skola om de erbjuder kursen på distans. Vissa kurser är mer flexibla än andra och kan erbjuda hemtentor och inlämningar istället för obligatoriska moment och salstentor. Detta är såklart olika från skola till skola och kurs till kurs – hör med din studievägledare vad som gäller för just din skola.
– Åk hem för obligatoriska moment: Detta kan verka stressigt men är något som fungerar för många om resan hem inte är alltför lång (eller dyr!). Se till att du har planerat alla tur-och-returresor i förväg för att underlätta för din arbetsgivare och för dig själv innan start.
– Gör kortare uppdrag: Vissa reseföretag erbjuder kortare uppdrag för dig som vill jobba som reseledare. Beroende på hur dina kurser ser kan du exempelvis jobba under tre veckor och därefter ha fått nya erfarenheter och vänner för livet utan att ha missat en enda tenta!
– Ta ett uppehåll: Många studenter vill helt och hållet fokusera på sitt nya äventyr och väljer att ta en paus från plugget. Ett studieuppehåll innebär att du har avsikt att komma tillbaka till ditt program, men du behöver ansöka tillstånd om detta och ibland gäller det endast i mån av plats.

De flesta program och kurser på universitet eller högskolor har olika restriktioner när det kommer till pauser, uppehåll, ändrade tider för tentor och inlämningar med mera. Som alltid är det bäst att höra med just din skola och din studievägledare vad som skulle gälla för dig, ditt program och din kurs under perioden du vill rulla iväg på ditt äventyr.

Att jobba som reseledare ger inte bara minnen för livet, utan också erfarenheter och lärdomar om dig själv och andra människor. Du hanterar nya situationer varje dag, allt från personer som har lite för lite koll och glömt sitt bagage på centret till personer med lite för mycket koll som vill veta allt och lite till kring hur resan kommer att se ut. Men varje hanterad situation som löses, liten som stor, är en vinst för dig och dina resenärer kommer att minnas resan med nöje. Och under tiden du inte tar hand om dina kunders frågor och behov har du tid för att själv att upptäcka ditt resmål, umgås med dina nya vänner och helt enkelt bara ha roligt! Så istället för att boka in sista minuten eller försöka hitta den billigaste resan kan du istället boka din flygbiljett till drömdestination och jobba där.

Behöver du fler tips och idéer på hur du kan kombinera studentlivet med arbetslivet? Gå in på StudentJobs karriärsidor och blogg!